TwitterFacebookGoogle+

Clubul Sportiv Samuraii Florii de Cires – Opera unui om cu suflet mare

  • Written by:

În vara anului 2009, din dorinta de a oferi tinerilor din satul Voiniceni, judet Mures, o modalitate de dezvoltare sanatoasa dar si recreere in mod constructiv, inimosul antrenor Gliga Laurentiu a pus bazele unui proiect ce poarta numele Samuraii Florii de Cires. Am ales prezentarea acestui proect deoarece mi s-a parut fabulos. De ce spun fabulos? Pentru ca munca este voluntara, izvorata din dorinta de a crea minti sanatoase in corpuri sanatoase.

Proiectul a inceput sa prinda contur intr-o locatie pusa la dispozitie de primarul localitatii cu scopul unei demonstratii de jiu-jitsu prezentata de domnul Gliga, cu ajutorul colegilor unde isi desfasura activitatea in acel moment. Impactul a fost imens in randul populatiei satului, astfel incat s-a reusit indreptarea catre sala de antrenament a unui numar de 25 de copii, curiosi sa priveasca pe viu ceea ce doar in filme mai avusesera posibilitatea sa vada. Din fondurile proprii, sensei Gliga Laurentiu a pus la dispozitia tinerilor aspiranti saltele, kimonouri si treninguri. Scopul era ca pe toata durata vacantei acestia sa poate participa la antrenamente de jiu jitsu gratuite. La finalul acestora, dupa 2 luni de activitate, parintii copiilor dar si cetatenii Voiniceniului au putut vedea ceea ce acesti copii invatasera, in cadrul unei demonstratii. Entuziasmul parintilor dar si reusita demonstratiei a convins pe toata lumea ca munca trebuie sa continuie intr-o forma organizata.

In luna ianuarie 2010 totul se concretiza, mici samuraii putandu-si desfasura activitatea sub emblema unui  club, afiliat initial la F.R.A.M. Vara anului 2010, la un an dupa demonstratia ce a insemnat piatra de temelie, clubul avea sa intre in randurile Federatiei Romane de Judo.

Intrebandu-l pe antrenorul Gliga Laurentiu de ce a ales ca nume Samuraii Florii de Cires, dumnealui mi-a raspuns ca „fiind la inceput un club de arte martiale traditionale japoneze, semnificatia cuvantului samurai dar si a florii de cires, m-au inspirat in alegerea numelui, un nume poate mai putin obisnuit, lumea auzind mereu denumirile de CSM, SCM, LPS, CSS etc”.

Clubul este, asa cum ii place presedintelui-antrenor Gliga Laurentiu sa spuna, unul de familie, avand in componenta conducerii, rudele sale apropiate si aici as enumera pe sotia sa si mama ei, care indeplinesc functiile de vicepresedinte respectiv secretar.

De antrenamentele clubul se ocupa asa cum am spus mai sus, domnul Gliga Laurentiu, acesta avand in prezent un numar de 18 copii legitimati. Dumnealui tine sa precizeze faptul ca „la inceput am avut 20 de sportivi, reusind ca in cei 3 ani de activitate sa pastrez 85% din copiii ce au intrat in sala de judo si nu neg ca au existat si prezente efemere, copiii venind doar pe perioada vacantelor sau doar din pura curiozitate”.

Rezultatele muncii au inceput sa apara, astfel incat in anul 2011 Clubul Sportiv Samuraii Florii de Cires au obtinut primele recunoasteri nationale, un loc III la Campionatul National Individual U13, la categoria 27 kg, prin sportivul Comes Alexandru, un loc I la Campionatul National Echipe U11, prin sportiva Cantor Noemi, ea facand parte dintr-o echipa formata cu ajutorul sportivelor din Miercurea Ciuc, locurile II la Campionatul National Echipe U13, prin sportivele Gliga Paula si Pacurar Luana, ambele facand parte din echipa formata cu ajutorul sportivele din Miercurea Ciuc. Alaturi de aceste importante rezultate nationale se alatura si cele obtinute in urma participarii la unele cupe organizate in diferite orase din Romania. „Dacă la început eram doar “turiști” la cupele unde eram invitați, începând cu mijlocul anului 2011, am început să “încurcăm” clasamentele, lucru care a dus la aprecieri și cuvinte de lauda din partea antrenorilor cluburilor concurente” spune domnul Gliga Laurentiu, mandru de performantele elevilor sai.

Noi ii dorim success pe mai departe, mai ales ca numarul tinerilor ce astazi se indreapta catre sport este in cadere libera, acesti voluntari demonstrand ca orice este posibil atat timp se lucreaza serios, punand suflet in activitatea desfasurata. Un alt lucru ce mi-a atras atentia este faptul ca micutii samurai vor avea in curand o noua casa, domnul Gliga reusind sa inceapa constructia unei sali modern de judo, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile.

 

 

 

 

 

 

Vreau sa profit de ocazia aceasta si sa le multumesc pentru sfaturile si îndrumarile pe care le-am primit de la antrenorii Olah Sandor si colegului sau Beres Lorant, fara de care performantele samurailor nu ar fi fost aceleasi (eu nefiind un judokan cu ani de competitii la activ).“  Laurentiu Gliga – presedinte, antrenor

Realizator: Eduard ZGORCEA – Redactor sef

Leave a Reply