TwitterFacebookGoogle+

INTERVIU Laurentiu Jurca, artizanul reaparitiei judo-ului in Timisoara

  • Written by:

Ne aflăm iată în “casa” celor de la Phoenix Timişoara, artizanul revenirii judo-ului în această zonă
a ţării fiind domnul Laurenţiu Jurca, fondatorul şi antrenorul clubului de pe malul Bega.

Domnule Jurca, Phoenix înseamnă renaştere. Cum vedeţi judo-ul prin acest proiect?

Pentru mine judo înseamnă artă, educaţia corpului şi a minţii împotriva violenţei, agresivităţii şi a drogurilor. Este un proiect ce iată că am reuşit să îl pun pe picioare şi să îl lansez cu ocazia Zilei Mondiale a Judo-ului.

Cum îi vedeţi finalitatea?

Păi nu ştiu dacă există o finalitate, va exista o generaţie de oameni crescuţi în spiritul pe care l-am descris mai sus, sperând că împreună cu toţi cei din Timişoara să reuşim să formăm o generaţie sănătoasă, care să ducă mai departe proiectul nostru.

Am observat că s-a tot pus accent pe expresia “Da renaşterii judo-ului timişorean”. De ce?

Pentru că noi, cei de aici spunem da unui scop nobil: readucerea în prim plan a unui sport ce intrase într-un con de umbră şi care în trecut adusese satisfacţii enorme celor din Timiş.

Aş vrea să îmi spuneţi mai exact cine sunt aceşti oameni care spun alături de dumneavoastră DA?

In primul rând sunt cei ce m-au ajutat în permanenţă ca Ziua Judo-ului Mondial să iasă perfect şi anume Liana Marin şi Daniel Dragomir. Lui Victor Balaşoiu şi cluburilor de judo din Timişoara şi Lugoj, conduse de Balint Claudiu, Mircea Emilian, Dan Emilian, Dan Pandur şi Batkai Adalbert. Împreună sunt sigur că vom reuşi, cu condiţia să fim ca şi acum, umăr lângă umăr. Nu aş vrea să uit să îi mulţumesc lui Florin Lascau pentru toţi paşii ce mi-a îndreptat în judo dar şi în viaţă, mai ales în dojo-ul din Germania, unde am lucrat împreună, îi mulţumesc pentru sfaturile date şi mai ales pentru tot ce am învăţat de la el. Florin Lascau, fost campion mondial de judo şi actual director sportive în cadrul IJF este cel ce ne-a ajutat şi material cu judogi-urile ce au fost licitate în cadrul campaniei umanitare de strângere a fondurilor. Totodată doresc să-i mulţumesc pentru sfaturile şi lecţiile oferite pe tatami lui Florian Velici, care mi-a fost şi îmi este un model de sensei pentru cariera mea pe tatami. Ce doresc să precizez şi consider foarte important este faptul că am reuşit să îl cooptez în echipă, ca şi consilier, pe domnul Constantin Bogdan, o legendă a judo-ului românesc, un om ce a făcut muncă de pionierat la începuturile acestui sport în ţara noastră.

Observ, ca poate în puţine locuri din ţara aceasta, oficialităţile locale. Cum aţi reuşit?

Cu ajutorul tuturor celor enumeraţi mai sus şi apreciez luarea de poziţie şi susţinere a domnului viceprimar Diaconu Daniel, care ne-a promis pe lângă susţinerea personală şi o implicare activă prin înfiinţarea la Timişoara a unui centru de pregătire intensiv, centru de excelentă, pentru viitori judoka ai judeţului.

Ce mesaje transmiteţi de Ziua Judo-ului Mondial, Federaţiei Romane de Judo şi întregii mişcări din
România?

Federaţiei doresc să le transmit asigurări că în scurt timp vom reuşi afilierea totală, că dorim să punem umărul la viitorul judo-ului românesc. Mişcării judo-ului din România le transmit la mulţi ani şi că împreună, noi toţi, trebuie să contribuim ca judo-ul să fie prezent pe cele mai înalte culmi.

image:
http://www.oradejudo.ro/wp-content/woo_custom/113-IMGP5825.jpg

Leave a Reply