TwitterFacebookGoogle+

Petre Barbos: Dacă vrem să îi învingem pe japonezi trebuie să facem ceea ce fac ei

  • Written by:

După recentul stagiu de pregătire ce a avut loc în centrul olimpic de la Cluj, am avut ocazia să stăm de vorbă cu domnul profesor Ioan Petre Barbos, cel ce s-a implicat foarte mult în aplicarea cât mai corectă a tehnicilor de osaekomi waza, shime waza şi kansetsu waza. Îşi doreşte foarte mult ca stagii similare cu cele de la Cluj să se efectueze în toată ţara, astfel încât să reuşească implementarea corectă a acestor tehnici la nivel naţional, aşa cum dumnealui spunea că “dacă vrem să îi învingem pe japonezi trebuie să facem ceea ce fac ei”. Ne-a făcut o scurtă prezentare a intenţiilor dumnealui, pe care o redam integral în rândurile următoare:

“Kosen judo se doreşte a fi implementat în structura de antrenament a tuturor cluburilor din România, bineînţeles, cu amabilitatea profesorilor. Dacă interesul este mare am dori ca şi şcoala de antrenori să ofere în viitor o asemenea specializare.

Din cunoştinţele mele, şcoala japoneza de judo, are specialişti în tehnici de nage-waza, cât şi de ne-waza. În ce sens? Se fac stagii de pregătire pe o tehnică (fie din picioare, fie de sol) şi după parcurgerea unui ciclu de câteva luni, ani, se acorda un titlu de specialist în Tai-otoshi, de exemplu. Acest specialist este o adevărată enciclopedie a tehnicii respective, pregătind pe toţi cei cu înclinaţii spre acea tehnică.

Exact acesta este şi unul dintre scopurile noastre, de a pregăti specialişti în domeniul luptei la sol. Mai avem o motivaţie în acest sens. Acela de a aduce cât mai multă lume la judo, în condiţiile în care la ora actuală exista un flux mare de practicanţi spre ju-jitsu brazilian, care (din lipse de date concrete) este considerat ca singurul sport de lupte care deţin un număr impresionant de tehnici de luptă la sol. Acest lucru aduce un mare dezavantaj judo-ului, noi, antrenorii pierzând în fiecare an zeci de sportivi, care se îndreaptă spre ju-jitsu brazilian.

Am iniţiat acest proiect împreună şi cu sprijinului Asociaţiei Judeţene de Judo, condusă de domnul Bastucescu Sabin, şi împreună cu domnul profesor Florin Bercean. Sperăm că următoarele ediţii să fie un mijloc de promovare şi perfecţionare pentru toţi cei interesaţi.

Proiectul cuprinde şi posibilitatea deplasării spre acele centre de judo care, din motive financiare, nu pot să facă o deplasare până la Cluj. În acest caz suntem dispuşi să facem noi deplasarea la un sfârşit de săptămână pentru a prezenta acest mod de luptă.”

Următorul stagiu va avea loc tot la Cluj, în luna aprilie, unde se va pune accent pe tehnicile de Kansetsu Waza.

Sursa foto: csmcampiaturzii.ro

image:
http://www.oradejudo.ro/wp-content/woo_custom/173-campion-alpar-nagy.jpg

Leave a Reply