TwitterFacebookGoogle+

INTERVIU Laurenţiu Jurca reînvie Daciada în Timişoara

  • Written by:

Spiritul dac învie din ce în ce mai mult în oraşul de pe malul Băgai, cel ce îl poartă fiind inimosul antrenor Laurenţiu Jurca. Fondatorul unui proiect bazat pe învăţare limbii germane o dată cu practicarea judo-ului, acesta este pregătit pentru o nouă aventură ce poartă numele: Daciada prichindeilor. În următoarele rânduri vă invităm să citiţi un interviu acordat de acesta în exclusivitate pentru Ora de Judo.

 

Ce înseamnă judo preşcolar?

Judo este în primul rând pentru mine o educaţie a corpului şi a minţii. Judo preşcolar este educaţia, formarea şi dezvoltarea motrică generală a copiilor la această vârstă, învăţată prin jocuri. Pentru acest motiv jocurile şi activităţile motrice sunt un Safari în lumea animală pentru copii. Ei învaţă: sărituri ca broscuţa, rostogoliri ca ariciul, târâre-deplasare ca un crocodil, căţăratul ca maimuţa, joaca-lupta la sol ca şi puii de tigrii, lupta gorilelor etc..

Ce presupune acest lucru?

La această vârstă orele de judo preşcolar trebuie văzute că o joacă, unde copiilor li se crează un Safari în lumea animal. De ce? Deoarece ei la această vârstă pot mai repede asocia exerciţiile cu animalele şi le fac din place,cum îmi spunea un copil “şi eu vreau să fiu un Tigru.

De unde această idee?

În primul rând am văzut şi învăţat de la domnul profesor Florian Velici în Abensberg, Germania, care lucra cu copii de la vârsta de 4 ani. Apoi am început în anul 1998 la TSV Ingolstadt cu o grupă de preşcolari unde primul meu elev în vârstă de 3 ani a fost chiar fiul meu urmat apoi de cel de-al doilea băiat ce a păşit pe tatami la vârsta de 2 ani şi 6 luni. În 2000 am deschis Şcoala de Judo “BUSHIDO Club de Judo “împreună cu Florin Lascau unde timp de 5 ani am predate elevilor noştri cu vârste cuprinşi între 3 şi 55 de ani. Consider că a fost un succes deplin deoarece la aceea vreme cluburile din oraşul Ingolstadt sau împrejurimi aveau poate între 20-50 de membrii iar noi am avut 148 de elevi.

Cum reuşiţi să îi motivaţi pe cei mici şi să îi faceţi atenţi dată fiind vârsta lor?

Prin Jocurile desfăşurate, prin acest JUDO-SAFARI, dar şi prin consecventă, prin disciplină şi respect, prin valorile Judo-ului.

Un proiect unic, ce a fost implementat de dvs cu succes alături de Florin Lascau în Germania. Cu ce gânduri aţi pornit la drum în proiectul Judo Preşcolar, deoarece sinceri fiind, România nu este Germania?

Am pornit cu gândul, cum a spus şi Florin “am acumulat în Germania multă scoală, multă experienţă, acum a venit vremea să învăţăm generaţiile viitoare din experienţa noastră” şi eu simt că trebuie să fac ceva pentru ţara şi judo-ul românesc.

Care sunt centrele unde se desfăşoară în prezent proiectul şi care sunt colaboratorii care va ajuta în implementarea Judo Preşcolar?

Încă nu se pot numi centre de judo, sunt grădiniţe private majoritatea cu limba germană deoarece noi predăm judo şi limba germană atât la preşcolari cât şi la şcolari. Avem o sală la Şcoala Generală 16 unde ne desfăşurăm activitatea, aici ne luptăm, sperând că prin cererea ce o vom depune la FRJudo să primim un ajutor pentru a avea şi Tatami. La ora actuală desfăşurăm activitatea pe bureţi de gimnastică. Dar sunt foarte optimist deoarece avem aproximativ 100 de elevi iar în oraş se vorbeşte despre noi, părinţii ne caută în urma recomandărilor.

Ce va urma?

Urmează un proiect împreună cu SmartFit Fitness Studio Judo şi Educaţie pentru preşcolari şi şcolari, dar şi pentru adulţi, bărbaţi şi dame, un model ce l-am desfăşurat cu Florin Lascau în Germania cu succes, va urma un proiect “BUSHIDO “unde împreună cu Dr. Cristi Negrea Lector Universitar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, vom dezvolta originile Artelor Marţiale: Ju-Jitsu, Ken-Jutsu, Karate, Iaido etc.. apoi un proiect împreună cu un orăşel lângă Timişoara pentru un centru de judo poate chiar cu un internat, şi mai doresc să dezvolt încă câteva centre de Judo în judeţul Timiş în următorii ani, 2013-2014, acest proiect se numeşte “UN VIITOR PRIN JUDO.

În încheiere, antrenorul timişorean a dorit să mulţumească în mod special domnului profesor Velici Florian deoarece a fost şi este un model, prietenului său Florin Lascau pentru toate sfătuirile, pentru toţii paşi ce i-a îndreptat atât pe tatami cât şi în viaţă, lui Daniel Dragomir ce a crezut în acest proiect dar şi tuturor colaboratorilor.

laechonw_postmessage:
laechonw_twitterhandle:
laechonw_twitterhash:
laechonw_ogtype_facebook:
article
image:
http://www.oradejudo.ro/wp-content/woo_custom/219-IMGP6837.jpg

Leave a Reply