TwitterFacebookGoogle+

Judo vs Brazilian Jiu Jitsu

Kodokan Judo şi-a consolidat reputaţia în lumea artelor marţiale japoneze prin câştigarea turneului organizat de către departamentul de poliţie imperială, unde primii judoka au învins reprezentanţii şcolilor de jiu jitsu tradiţional.

După această confruntare Kodokanul a fost provocat într-o altă locaţie de maestrul şcolii Fusen Ryu, Tanabe Mataemon. În această confruntare judoka au pierdut fiecare luptă. Jiu jutsuka şi au surprins adversarii printr-un stil aparte de a lupta. Ei în loc să atace cu procedee de proiectare îşi duceau la sol adversarii unde obţineau victoria prin tehnici articulare sau de strangulare. Jigoro Kano fiind înzestrat cu reale calităţi diplomatice, dându-şi seama de eficienţa deosebită a procedeelor la sol, la rugat pe maestrul Tanabe să-i iniţieze şi pe judoka de la Kodokan în arta luptei la sol. Astfel, sub denumirea de Ne Waza a şi întrodus aceste tehnici în patrimoniul Kodokan(Go Kyo) alături de procedeele technice de proiectare(Nage Waza). Ca urmare a încadrării şcolii Fusen Ryu în judo s-a format orientarea Kosen, care era practicată în şapte din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din Japonia. Această denumire-Kosen Judo-după unele opinii ale specialiştilor, îşi are originile din expresia Kosen (gimnaziu) folosită cu ocazia campionatului şcolar de judo japonez, organizat pentru prima dată în anul 1914. Orientarea spre Ne Waza este rezultatul spaţiilor de luptă limitate faţă de numărul de judoka din acea vreme, cea ce permitea practicarea prioritară a Ne Waza faţă de Nage Waza. În aceste dojo-uri s-au format judoka ca Yamashita Yoshiaki, Kanae Hirata, Tomita Cunedsiro, Yokohama Sakudsiro precum şi cel care e considerat strămoşul Brazilian Ju Jitsu, Maeda Micujo.

Stabilit în Brazilia cu scopul de a populariza judo-ul, maestrul Maeda s-a confruntat în mai multe show-uri cu reprezentanţi din wrestling sau box. În spectacolul organizat în teatrul Da Paz al oraşului Belém, judoka japonez este cooptat de oligarhul local Gastao Gracie care îl angajează ca instructor personal al fiului său Carlos. Membrii familiei Gracie, neavând un fizic impunător, au profitat din plin de cele învăţate în judo, unde principiul supleţii consacra faptul că şi unul mai slab avea şanse în cadrul unei confruntări cu altul mai viguros. Realizând posibilităţile de profit material în aceste lupte şi-a întrodus în afacere fraţii mezini şi doi din băieţii lui, Carlson şi Carley. Mobilizând rudeniile, Gracie s-a transformat din familie într-un clan de luptătorii care au reuşit să domine piaţa luptelor profesioniste din Brazilia. Dintre ei, cel mai bun s-a dovedit a fi Helio Gracie. El a repurtat o victorie prin shime waza asupra lui Yukio Kato. După această victorie brazilianul a trebuit să se confrunte cu Masahiko Kimura considerat cel mai bun judoka al tuturor timpurilor.

Sensei Kimura a descris lupta astfel în memoriile sale:

“Pe stadionul Maracana s-au adunat 20 000 de spectatori, printre care şi preşedintele brazilian, dornici să vadă lupta. Mergând spre spaţiul de luptă am zărit sicriul adus pentru mine de către Helio. Apropiindu-mă de tatami spectatorii au aruncat spre mine cu ouă stricate. A început lupta. Helio a iniţiat prize de atac şi şi-a încercat norocul cu O Soto Gari şi Ko Uchi Gari, nereuşind să finalizeze. Eu la rândul meu am proiectat cu O Uchi Gari, Harai Goshi, Uchimata şi Ippon Seoi Nage. Lupta nefiind după regulamentul judo nu sa acordat Ippon. Tatatami-ul era unul moale iar procedeele nu au avut efect dăunător. În minutul 13 al luptei, după un O Soto Gari am trecut în Ne Waza. L-am fixat pe Helio în Kuzure Kami Shiho Gatame. Dorind să evite un Shime Waza şi-a întins braţul pe care l-am prins în Ude Garami. S-a predate, iar eu am finalizat procedeul. Troznitură braţului s-a auzit în tot stadionul. Helio nu vrut să abandoneze dar secunzii săi au aruncat prosopul. Victorie! Sute de japonezi au năvălit pe suprafaţa de luptă luându-mă în braţe”.

Tradiţia luptei a fost continuată de numeroasă familie a lui Helio. Epoca de glorie a BJJ şi a clanului Gracie şi-a atins apogeul cu ocazia lansării UFC, campionatul de lupte fără limite în SUA, mezinul familiei, Royce Gracie, câştigând mai multe ediţii. Noua confruntare Judo vs BJJ a avut loc însă într-o altă promoţie numită Pride, organizată în Japonia.Royce Gracie s-a confruntat cu campionul olimpic Hidehiko Yoshida. Prima înfruntare s-a încheiat cu victoria judoka, contestată vehement de către Gracie. În revanşa luptei victoria la puncte i-a revenit lui Royce, care a luptat de data asta fără judogi şi a lovit de mai multe ori sub centură. Mediatizarea acestor confruntări a mărit considerabil popularitatea BJJ, care astăzi este un stil practicat în masă, ca sport-hobby, pe toate continentele lumii. Helio Gracie s-a stins din viaţa pe 29 ianuarie 2009, la venerabila vârsta de 95 de ani. Fii sai activează în prezent, conducând şcoli de BJJ în SUA. În România au avut loc stagii la care a participat şi Royce Gracie, organizându-se la acest stil Cupa României.

Material realizat de: Gergely Attila
laechonw_postmessage:
laechonw_twitterhandle:
laechonw_twitterhash:
laechonw_ogtype_facebook:
article

Leave a Reply